Succesvol SROI in de gemeente Leiden: door dialoog, maatwerk en doelmatigheid
 
Bij vele projecten is inmiddels de inzet vanuit Social Return on Investment (SROI) standaard geworden. Toch zien wij verschillen optreden in de wijze van invulling, zoals deze door gemeenten worden uitgevraagd. Wij zijn in gesprek gegaan met Tom Sauer, senior projectleider Sociale Winst bij de gemeente Leiden en raakten al snel bevangen door de enorme drive en enthousiasme om SROI tot een (groot) succes te maken. 
   
Tom Sauer is sinds 2009 in dienst bij DZB en sinds 2012 in de rol van projectleider bij DZB (De Zijl Bedrijven) van de gemeente Leiden, een bedrijf welke vanuit een sociale werkvoorziening is doorgegroeid naar een modern re-integratie bedrijf die mensen aan het werkt helpt op de arbeidsmarkt. Tom: ” Er is bij ons een goed zicht op de kandidaten en hun mogelijkheden. Wij kennen de mensen ook persoonlijk, waardoor het vaak lukt om hiervoor een passende baan te vinden.”
Ruim 150 aanbestedingen heeft Tom al gedaan, waarbij SROI van toepassing was. Op dit moment zijn er 170 medewerkers op diverse projecten aan het werk op basis van SROI. Hiervan komt 70% uit de regio Leiden.

 
Er wordt enthousiast gesproken over de samenwerking tussen de gemeente Leiden, WW&W (Wonen, Werken in de Wijk) en Aannemingsmaatschappij Van Gelder. Tom: “Van Gelder is een bedrijf die doet wat ze zeggen. Ook wanneer afspraken niet nagekomen kunnen worden of wanneer sommige zaken gewoonweg niet mogelijk zijn.” We weten wat we aan elkaar hebben, ook wanneer het soms even tegen zit” aldus Tom. Het dialoog is bepalend voor het succes van een duurzame inzet van SROI, immers de kandidaten zijn gebaat bij maatwerk waardoor hun ‘leerervaring’ zo groot mogelijk wordt. Dit maatwerk dient wel te geschieden binnen de verplichtingen van het contract, waarbij doelmatigheid (kwaliteit) voor rechtmatigheid (kwantiteit) gaat. Tom: “ Als er bijvoorbeeld veel ‘leveringen’ in een project zitten, verlagen wij bijvoorbeeld het percentage SROI of verleggen wij de verplichting of verlengen wij de looptijd, indien mogelijk, van het contract in een aanvullende opdracht.”
 
Vakmanschap en Burgerschap
Van Gelder heeft diverse projecten in uitvoering in de gemeente Leiden, zoals de aanleg van het Kooiplein en de herinrichting van de wijken De Hoven en Princessenbuurt. Op deze projecten zijn momenteel een drietal werknemers vanuit SROI actief. Het betreft hier werkzaamheden vanuit verkeersbegeleiding en omgevingsassistentie. Deze werknemers worden begeleid door het bureau Wonen, Werken in de Wijk. Deze samenwerking werkt uitstekend waarbij het vakmanschap door Van Gelder wordt verzorgd en WW&W het burgerschap voor haar rekening neemt. Deze combinatie is de ideale combinatie tussen enerzijds verantwoordelijkheid geven en anderzijds verantwoordelijkheid vragen aan de kandidaten.
 
We vroegen Tom wanneer een werk succesvol is verlopen. Tom: “Een werk is succesvol wanneer de medewerker langer dan een half jaar op een werk aan het werk is en vervolgens door kan stromen naar een volgend project. Deze successen worden ook daadwerkelijk behaald, aangezien 29% van de medewerkers doorstroomt naar een ander project of in dienst komt bij de opdrachtnemer. Dit is iets om trots op te zijn voor de Gemeente Leiden! We hebben hier hard voor gewerkt om dit te bereiken.”
 
Tom realiseert zich ook dat het huidige ondernemersklimaat veel vraagt van de infrabedrijven. Immers een succesvolle inzet van SROI kandidaten dient geen verdringing van het eigen personeelsbestand te bewerkstelligen. Vandaar dat Tom blijft inzetten op het zo vroeg mogelijk in gesprek gaan met de marktpartijen. Tom: “ Ik waardeer Van Gelder om haar proactieve houding, waarbij zij ook zelf kandidaten voorstellen vanuit eerdere uitgevoerde projecten.”
 
De dienst DZB heeft als haar slogan: DZB, Sterk in Werk. Het lijkt bijna toeval, maar vanuit Van Gelder is al jaren de slogan: Samen Sterk in Infrawerk! Het laatste woord is aan Tom: “ Dit najaar gaan wij een campagne voeren welke gericht is op het communiceren van onze resultaten. De successen zijn immers het vermelden meer dan waard. Wij zijn erg trots op onze werkwijze en willen dit graag delen, zowel binnen de gemeente als met onze collega gemeenten.”